[O1] pierwszy przegląd

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • yoqi
    Classic
    • 2011
    • 2

[O1] pierwszy przegląd

looker, Motul na pewno jest dobrym olejem, tylko że jak dla mnie i dla mojego stylu jazdy nie jest zbyt dobry szczególnie zimą
  • skrzypu
    Classic
    • 2010
    • 5

[O1] pierwszy przegląd

Witam temat może się powtaża ale nie w tej wersji, mianowicie w książce serwisowej napisane jest że dla silnika 1.9 tdi olej powinno wymienić się po 15000km lub co rok, w zależności od zasiarczenia paliwa?? i tu cyctat "W przypadki występowania zwiękrzonej ilości siarki w paliwie - wymiana oleju co 7500km". Czy ma ktoś dopuszczalne normy jakie powinny być w paliwie i jakie skoda przewiduje. Może za bardzo drąże temacik ale ciekawi mnie to gdyż przyznam że mam auto ok 2 tyg i przejechałem już 4500km i zaczęła mnie ta sprawa zastanawiać. Tankowałem na 5 różnych stacjach gdyż w na trasie różnie to bywało. A domniemam że paliwa na stacjiach się różnią. A różnica jest spora, bo czas używalności skraca się o połowę. Proszę o poradę - ja swoją drogą zaczerpnę porady u "specjalistów" skody - wówczas porównamy pozdrawiam.

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

Re: pierwszy przegląd

Zamieszczone przez skrzypu
      Witam temat może się powtaża ale nie w tej wersji, mianowicie w książce serwisowej napisane jest że dla silnika 1.9 tdi olej powinno wymienić się po 15000km lub co rok, w zależności od zasiarczenia paliwa?? i tu cyctat "W przypadki występowania zwiękrzonej ilości siarki w paliwie - wymiana oleju co 7500km". Czy ma ktoś dopuszczalne normy jakie powinny być w paliwie i jakie skoda przewiduje. Może za bardzo drąże temacik ale ciekawi mnie to gdyż przyznam że mam auto ok 2 tyg i przejechałem już 4500km i zaczęła mnie ta sprawa zastanawiać. Tankowałem na 5 różnych stacjach gdyż w na trasie różnie to bywało. A domniemam że paliwa na stacjiach się różnią. A różnica jest spora, bo czas używalności skraca się o połowę. Proszę o poradę - ja swoją drogą zaczerpnę porady u "specjalistów" skody - wówczas porównamy pozdrawiam.
      masz wymianę co 15kkm\rok
      za bardzo drążysz "temacik"
      oczywiście jak się katuje i np. używa samochodu głównie w mieście to ja bym wymieniał olej nieco częściej, no ale to ja
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• skrzypu
        Classic
        • 2010
        • 5

zgadzam się z tym, nie jest to mój pierwszy "diesel", ale różnica częstotliwości wymiany oleju mnie zaniepokoiła, i ta wzmianka w książeczce przeglądów, dlatego zadaje to pytanie - wychodze z załozenia że kto się pyta wstydzi się raz kto nie pyta wstydzi się całe życie a to sie przekłada na ewentualną sprawność silniczka i remony - chodz przy nowym aucie ale czekam moze więcej osób się wypowie. Pozdrawiam.

Komentarz

• ruwado
          RS
          • 2009
          • 14891
          • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez szkoda
          za bardzo drążysz "temacik"
          w zależności od zasiarczenia paliwa??
          a sprawdź to

Czy ma ktoś dopuszczalne normy jakie powinny być w paliwie i jakie skoda przewiduje
          nawet jak byś je miał, to co? Będziesz sprawdzał każdą tankowaną próbkę???

masz wymianę co 15kkm\rok
          i tego się trzymaj

oczywiście jak się katuje i np. używa samochodu głównie w mieście to ja bym wymieniał olej nieco częściej, no ale to ja
          katować, a katować - nikt tego nie rozsądzi. A jeśli jeździsz normalnie (ostro lub nie), a nie w rajdach, to chyba nie ma to różnicy.

Po prostu: jeździć i trzymać się podanych okresów wymian. Wola nieba, z nią.....
          pozdrawiam - Darek

Komentarz

• skrzypu
            Classic
            • 2010
            • 5

norma EN 590 określa ilość siary i wszystkie właściwości fizyko-chemiczne paliwa, ogólnie siarki dopuszczają 50mg/kg średnio na stacjach jest ok 10mg/kg, a najważniejsze jest że na tabliczce identyfikacyjnej mojej skodziny jest w opisie skrót QG1 - co znaczy że w moim przypadku olej wymieniam dopiero po 30kkm lub po 2 latach.

Komentarz

• PAOLO ESCO
              RS
              • 2009
              • 6626
              • Volkswagen
              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

w moim przypadku olej wymieniam dopiero po 30kkm lub po 2 latach
              co 30 tys km zmiana oleju..masakra powinna być wymiana co 15tys km/ max 2 lata + max co 30 tys km zmiana filtra paliwa na nowy i w zimie musi palić od pierwszego :P

najważniejsze jest że na tabliczce identyfikacyjnej mojej skodziny jest w opisie skrót QG1
              to jest akurat mało ważne mogą sobie naklejać co chcą i jakie chcą tabliczki-masz głowę to myśl- norma VW 505.01 , 506.01 lub 507.00 tego się trzymaj (widziałeś spracowany olej po 30 tys km?, myślisz, że będzie on miał takie same włąściwości jak ten po 15 tys km? dobry olej i świeży+filtr oleju nowy zrobi swoje a jeśli do tego dodasz co drugą wymianę nowy filtr paliwa to będziesz się cieszył z silniczka) też mam AXR i wiem co piszę- no chyba że się nie znam :roll:
              PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• kecaj
                RS
                • 2009
                • 1511
                • Superb II (3T4)

... a najważniejsze jest że na tabliczce identyfikacyjnej mojej skodziny jest w opisie skrót QG1 - co znaczy że w moim przypadku olej wymieniam dopiero po 30kkm lub po 2 latach.
                nie dopiero po 30 kkm tylko według wskazań komputera lub przed upływem 2 lat.
                W zależnosci od stylu jazdy na przegląd możesz jechac już przy 14-17 kkm.
                Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice

Komentarz

Pracuję...